De tunnelboormachine (TBM) voor de RijnlandRoute is klaar voor de start. Getooid met een traditionele vrouwennaam start begin augustus Gaia – de ruim 100 meter lange machine – met haar ondergrondse reis. Over een half jaar, na bijna 2,5 kilometer, komt de TBM ter hoogte van de Leidse wijk Stevenshof op haar bestemming aan. In 2020 legt de TBM dezelfde afstand nog een keer af voor de tweede tunnelbuis.

Leerlingen van groep 7/8 van de Anne Frankschool in Leiden bedachten de naam voor de TBM.

Gaia is de Griekse godin van de aarde, een toepasselijke naam dus. Dat vond het publiek dat via de website van de provincie Zuid-Holland uit 3 tunnelnamen mocht kiezen óók. 24 juli werd tijdens de officiële inzegening van de TBM de naam onthuld.

Traditie

De ceremonie op 24 juli werd met allerlei bijzondere handelingen omkleed. De naamgeving van de TBM en de bijhorende inzegeningsceremonie zijn traditie in de tunnelbouw. De inzegening van de TBM werd verricht door een priester. Daarna werd de beschermvrouwe van het boorteam van Comol5 voorgesteld. Zij is als het ware de bovenbuurvrouw van de tunnel.

In de startschacht, waar de tunnelboormachine begint, werd een beeld van de heilige Barbara geplaatst. Daarmee wordt ook een andere traditie in ere gehouden. De heilige Barbara is al sinds de middeleeuwen de beschermheilige van de mijnbouw. Sinds de eerste geboorde tunnel in Nederland in 1999 is het beeldje van de heilige Barbara ook in de tunnelbouw een vertrouwd gezicht.

Volg de boor!

Vanaf begin augustus start de tunnelboormachine met het boren. Onder de Vliet door, de monumentale Zilverfabriek en het landgoed Berbice, de sportvelden, de spoorlijn en de hoogspanningsmasten. Vanaf 5 augustus kunt u via de link www.volgdeboor.nl de locatie van de tunnelboormachine op de voet volgen.