Afleveringen

Elk kwartaal komt programmamaker Johan Overdevest bij ons op bezoek en spreekt hij de mensen achter de schermen. Van ontwerpers tot buurtbewoners, van landschapsarchitecten tot betonvlechters en van tunnelboorders tot archeologen.

Volgende uitzending

Het is nog niet bekend wanneer omroep West een nieuwe aflevering uitzendt.

Aflevering 16

20 april 2024

Waar moet je naartoe als er een calamiteit in de Corbulotunnel is? Johan kijkt hoe een dwarsverbinding er uitziet en hoe dit werkt. Onze landschapsarchitect Sjoukje vertelt hoe kleine dieren de A44 kunnen passeren. De werkzaamheden aan de N206 Europaweg in Leiden gaan van start. Voordat het werk aan de weg begint, vinden er allerlei onderzoeken plaats. Zo wordt door middel van sonderingen het draagvermogen van de grond gemeten.

..

Aflevering 15

24 februari 2024

In deze aflevering gaat Johan Overdevest op bezoek bij de brandweer in Leiden waar ze virtueel training krijgen om zich voor te bereiden op mogelijke incidenten in de Corbulotunnel. Ook leert Johan het verschil tussen verkeerslichten en intelligente verkeerslichten en hoe wij daar zelf van kunnen profiteren. En hij rijdt mee met een wegbeheerder in zo’n bekende gele wagen van de provincie Zuid-Holland.

..

Aflevering 14

2 september 2023

Als je over de A44 en de A4 rijdt dan zijn de nieuwe knooppunten voor de N434 al zichtbaar. De nieuwe provinciale weg met Corbulotunnel lijkt al bijna klaar, de matrixborden en bewegwijzering hangen en de belijning is al aangebracht. In deze onstuimige aflevering hoort Johan Overdevest wat er nog allemaal moet gebeuren voordat de weg in de zomer van 2024 open gaat.
..

Aflevering 13

27  mei 2023

In deze aflevering neemt Johan Overdevest een kijkje bij asfalteringswerkzaamheden, test hij hoe steenwol werkt als middel om vuil water schoon te krijgen en hij gaat op pad met een ecoloog die het gebied rond de Europaweg in Leiden in kaart brengt.
..

Aflevering 12

25  februari 2023

In deze aflevering neemt Johan Overdevest je mee naar de meest mysterieuze locatie van de RijnlandRoute, de pompkelder van de verdiepte ligging Tjalmaweg. Ook gaat Johan naar de kunstenaar van het ontwerp onder de Torenvlietbrug. Hij legt uit hoe hij tot zijn ontwerp van 600(!) vissen is gekomen. Daarna reist hij door naar het Friese Makkum waar alle vissen gebakken worden.
..

Aflevering 11

8 oktober 2022

In deze aflevering spreekt Johan onder andere met de 96-jarige heer Van der Post, zijn huis moest gesloopt worden voor de aanleg van de RijnlandRoute. Johan neemt een kijkje op de plek waar zijn huis stond en hij heeft een leuke verrassing. Ook ziet Johan hoe de werkzaamheden aan de N206 ir. G. Tjalmaweg vorderen.

Aflevering 10

2 juli 2022

In deze aflevering neemt Johan Overdevest een kijkje bij het monteren van de ventilatoren in de Corbulotunnel. Ook neemt hij je mee naar de werkzaamheden bij het fietspad onder de A44 bij Leiden-West.
..

Aflevering 9

19 maart 2022

In deze aflevering neemt Johan een kijkje bij de verdiepte ligging van de Tjalmaweg. En gaat hij langs bij de werkzaamheden voor de groencompensatie A44.

Aflevering 8

23 oktober 2021

Programmamaker Johan Overdevest neemt in deze aflevering een kijkje in een van de tunnelbuizen, zo’n 30 meter onder de grond. Ook bezoekt hij de werkzaamheden aan de N206 ir. G. Tjalmaweg.

Aflevering 7

10 juli 2021

In deze aflevering neem Johan een kijkje bij ondergrondse boringen die plaatsvinden voor het verleggen van 300 kabels en leidingen bij de Europaweg. Hij is ‘s nachts aanwezig bij het plaatsen van de laatste liggers voor de vernieuwde A44 en hij neemt een kijkje bij de Tjalmaweg in Katwijk, bij de bouw van een tijdelijke voetgangersbrug.
..

Aflevering 6

13 maart 2021

In deze aflevering verrast programmamaker Johan Overdevest een paar bewoners van de Leidse wijk Stevenshof met een bezoek aan de werkzaamheden en werkt hij mee aan het project door het storten van beton voor de verbreding van de A44.

Aflevering 5

12 december 2020

In deze aflevering bezoekt Johan Overdevest de technische installaties die straks in de Corbulotunnel komen. Wat voor installaties zijn dat allemaal? Hij neemt een kijkje bij de sloopwerkzaamheden van een viaduct bij de A44 en helpt zelf ook een handje mee. Hij neemt je ook mee in de zoektocht naar Schans Lammen. Wordt daar iets gevonden?
..

Aflevering 4

3 oktober 2020

In deze aflevering neemt Johan Overdevest een kijkje bij aansluiting Leiden-West, waar nu een gevlochten diamantaansluiting ligt. Hoe werkt z’n gevlochten diamantaansluiting en werkt het ook echt? Ook neemt hij een kijkje bij de Tjalmaweg en de fly-overs van knooppunt Hofvliet. En opent Johan nou de nieuwe A4?
..

Aflevering 3

4 juli 2020

In deze aflevering alles over de verdiepte ligging van de N434. Wat doet een landschapsarchitect om ervoor te zorgen dat de nieuwe weg zo goed mogelijk wordt ingepast in het bestaande landschap? Ook vaart Johan met een kano door het nieuwe aquaduct.

Aflevering 2

24 februari 2020

In deze aflevering alles over het graven en aanleggen van de tunnel die onder Voorschoten doorgaat. Hoe ontwerp je een tunnel en hoe bouw je uiteindelijk de tunnel? Johan krijgt een exclusief kijkje in de tunnelboormachine.

Aflevering 1

2 december 2019 

In deze aflevering neemt Johan je mee naar de bouw van de fly-overs van knooppunt Hofvliet (A4) en hoort hij van een archeoloog meer over de archeologische vondsten in Katwijk. Ook gaat hij in gesprek over het ontwerpen van RijnlandRoute.