Bij de aanleg van de RijnlandRoute wordt zoveel mogelijk gedaan om schade en overlast voor de omgeving te voorkomen. Toch kun je nadeel of schade ondervinden van het project. In bepaalde gevallen kun je dan aanspraak maken op compensatie of (gedeeltelijke) vergoeding van de schade.
Tijdens de bouwwerkzaamheden van de RijnlandRoute kun je te maken krijgen met vier soorten nadeel/schade:
- Materiële- en/of letselschade: schade als gevolg van werkzaamheden aan het project RijnlandRoute, zoals slechte bewegwijzering, gat in de weg, enz.
- Bouwschade: materiële schade aan eigendommen (woningen e.d.) door de bouwwerkzaamheden van het project RijnlandRoute
- Nadeelcompensatie: compensatie van onevenredige schade (waaronder inkomstenderving) die het gevolg is van rechtmatige besluiten genomen voor het project RijnlandRoute.
- Planschade: materiële schade als gevolg van rechtmatige planologische wijzigingen voor het project RijnlandRoute
Wat doet het Schadeloket RijnlandRoute?
Het schadeloket RijnlandRoute neemt schadeverzoeken in behandeling die betrekking hebben op werkzaamheden van dit project. Voor alle soorten schades geldt dat de indiener zoveel mogelijk bewijs als onderbouwing van de schadeclaim mee dient te sturen. Voorbeelden hiervan zijn foto’s, herstelfactuur, jaarcijfers etc. Per soort schade verschilt het soort bewijs dat aangeleverd moet worden.
Als je een verzoek om schadevergoeding hebt ingediend dan ontvang je van het schadeloket schriftelijk een ontvangstbevestiging. Jouw verzoek wordt geregistreerd en krijgt een nummer. Het Schadeloket beoordeelt om wat voor soort schade het gaat en stuurt het verzoek voor behandeling door naar de betreffende instantie. De verdere administratieve en inhoudelijke afwikkeling gebeurt door de instantie aan wie het verzoek is doorgestuurd. Het Schadeloket laat je vanzelfsprekend weten welke instantie het verzoek inhoudelijk gaat behandelen. Voor het verdere verloop van de afhandeling heb je rechtstreeks contact met deze instantie. Het Schadeloket bewaakt de voortgang van het afwikkelingsproces.
Hoe lang duurt de afhandeling?
Elke soort schade kent eigen regels die van toepassing zijn en een vaste procedure voor afhandeling. Zo is er bij planschade- en nadeelcompensatieverzoeken in de regel een advies van onafhankelijke deskundigen nodig en kan er een hoorzitting worden gehouden. Bij bouw- en overige schades worden zo nodig verzekeringsexperts ingeschakeld door de aannemer. De behandelende instanties streven ernaar om verzoeken om schadevergoeding zo snel mogelijk af te handelen. Het beoordelen van verzoeken vergt echter óók een zorgvuldige behandeling en dat kan enige tijd in beslag nemen.