Vandaag plantten gedeputeerde Frederik Zevenbergen en wethouder Gerard Mostert de eerste van 38.000 klim- en hangplanten langs de Tjalmaweg. Deze klimplanten zorgen voor een natuurlijk en groen aanzicht van de wanden van de 2 kilometer lange verdiepte Tjalmaweg. Frederik Zevenbergen: “Net als bij andere delen van de RijnlandRoute hebben we ook bij de Tjalmaweg ruime aandacht besteed aan groen. En aan een goede inpassing in het landschap. Dit zorgt voor een prettige beleving van de weg, zowel voor weggebruikers als voor omwonenden.” De klim- en hangplanten langs de verdiepte ligging doen er ongeveer 3,5 jaar (4 groeiseizoenen) over om de lamellenwanden en geluidsschermen te bedekken.
Voor de Tjalmaweg werd met de gemeente Katwijk een groenplan ontwikkeld, gericht op het in stand houden of verhogen van de kwaliteit. Bij het ontwerp van de weg en de groenaanpassingen is rekening gehouden met de omgeving, met oog voor licht, lucht, ruimte en zichtlijnen. Wethouder Gerard Mostert benadrukt het belang van een groene inpassing van de Tjalmaweg voor de gemeente. Mostert: “Ik ben blij met de aandacht voor het groen langs de nieuwe Tjalmaweg. Dit is belangrijk voor bewoners en gebruikers van o.a. de parkstrook aan de noordzijde van de Tjalmaweg.” Bij de aanplant van nieuwe bomen en struiken langs de nieuwe aansluitingen Valkenburg-Oost en Valkenburg-West komen gevarieerde soorten die voor veel dieren aantrekkelijk zijn. Een groot deel van de parkstrook wordt bijvoorbeeld ingezaaid met een bloemrijk kruidenmengsel, aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten.
Diverse soorten klim- en hangplanten
Er worden 38.000 klim- en hangplanten aangeplant langs de wanden van de verdiepte ligging en de geluidsschermen. Daarvoor worden 5 verschillende soorten gebruikt. Dit zijn klimop, Clematis (bosrank), wilde kamperfoelie, wilde wingerd en de boomwurger. Dit levert een gevarieerd beeld op, zowel in de zomer als in de winter. Ook is er rekening gehouden met de zon- en schaduwzijde van de verdiepte ligging van de Tjalmaweg.
Lamellenwand, meer dan een plantenrek
De lamellenwand is inmiddels aan weerszijden tegen de gewapende grondconstructie (de wanden van de verdiepte ligging) geplaatst. De lamellen fungeren niet alleen als groeibasis voor de verticale beplanting langs de Tjalmaweg, maar dienen ook als rand-/valbeveiliging vanuit de omgeving. En samen met de planten beschermen de houten latten straks ook het geotextiel van de gewapende grondconstructie tegen UV-licht.
Kan niet wachten dat het klaar is ik vind het een prachtig project.
Mooi om te zien dat dit project ook bezig is met het nodige groen. Meer grien langs de weg betekent ook minder geluidsoverlast, horizonvervuiling en minder stress in het verkeer.
Klimplanten direct in de Beaumix, of is er ook aandacht geweest voor een goede aanplant grond met juiste pH waarde en start nutriënten op Micro en macro niveau? Puur uit interesse. Vaak is deze aandacht er niet bij snelwegen. En wat is het bemestingsschema?
Er is veel aandacht voor een groene inpassing van de RijnlandRoute, ook bij de Tjalmaweg. De klim- en hangplanten langs de wanden van de verdiepte ligging en de geluidsschermen worden op diverse plekken aangeplant. Dit gebeurt in een strook van zwarte aarde tussen de wanden (gewapende grondconstructie met houten lamellen) en de geleiderail naast de rijbaan of in een verhoogd ‘plantvak’ tussen de gewapende grondconstructie en de betonnen barrier (zie afbeelding hieronder).
.
Naast de geluidschermen worden ze in volle grond geplant. Afhankelijk van de groeiruimte krijgen de planten extra voeding via speciaal substraat.
Oeps, de boomwurger staat op de lijst van invasieve houtige planten in Nederland. Deze planten hebben mogelijk schadelijke gevolgen (b.v. door verdringing) van inheemse planten. In 2022 is boomwurger op de Unielijst van de EU-exotenverordening 1143/2014 geplaatst. Een soort die op de Unielijst staat mag onder andere niet meer worden verkocht in EU-lidstaten. Er geldt voor boomwurger een overgangstermijn van 5 jaar. Misschien slim om deze vriend alsnog te vervangen voor een inheems alternatief…?
Beste Annemarie,
Allereerst dank dat je ons geattendeerd hebt op het feit dat de boomwurger sinds augustus 2022 op de Unielijst van invasieve exoten staat. De soortkeuze voor de klimplanten stamt al uit 2017 en het definitieve groenplan uit mei 2021. Ook al is er een overgangsperiode van 5 jaar, we willen als provincie het goede voorbeeld geven en géén ongewenste bijdrage leveren aan de verspreiding van invasieve exoten. Bovendien is het niet logisch nu een soort aan te planten binnen het eigen gebied die over 4,5 jaar bestreden zou moeten worden. We hebben daarom besloten de boomwurger te verwijderen en te vervangen door twee inheemse klimplanten die al op onze assortimentslijst staan, namelijk de bosrank en de wilde kamperfoelie. We willen tenslotte met de landschappelijke inpassing van de Tjalmaweg, waar het kan, ook onze bijdrage leveren aan de biodiversiteit.
Beste, het is een uitstekend en toe te juichen initiatief wegen groener in te kleden. Ik lees hierboven ook de reactie van Annemarie en ze heeft hier een punt. Beter ten halve keren dan ten hele dwalen, door geen tot invasieve exoot bestempelde vegetatie toe te passen. De Provincie als opdrachtgever is ook partner in het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, op grond waarvan dit ook niet passend is. Ik ben benieuwd naar uw reactie. Met vriendelijke groet.
Beste Ronald,
Allereerst dank dat je ons, net als Annemarie, geattendeerd hebt op het feit dat de boomwurger sinds augustus 2022 op de Unielijst van invasieve exoten staat. De soortkeuze voor de klimplanten stamt al uit 2017 en het definitieve groenplan uit mei 2021. Ook al is er een overgangsperiode van 5 jaar, we willen als provincie het goede voorbeeld geven en géén ongewenste bijdrage leveren aan de verspreiding van invasieve exoten. Bovendien is het niet logisch nu een soort aan te planten binnen het eigen gebied die over 4,5 jaar bestreden zou moeten worden. We hebben daarom besloten de boomwurger te verwijderen en te vervangen door twee inheemse klimplanten die al op onze assortimentslijst staan, namelijk de bosrank en de wilde kamperfoelie. We willen tenslotte met de landschappelijke inpassing van de Tjalmaweg, waar het kan, ook onze bijdrage leveren aan de biodiversiteit.