De provincie Zuid-Holland, gemeente Katwijk en het Hoogheemraadschap hebben samen een structurele oplossing gevonden om het drainagewater uit de verdiepte ligging bij de Tjalmaweg af te voeren. Uit eerder onderzoek bleek dat dit drainagewater hogere waardes van stoffen bevatte dan het water in de omliggende watergang en het grondwater. In de bijgevoegde infographic leggen we visueel uit wat er aan de hand is en hoe we het oplossen.
Na bekend worden van de meetresultaten van het drainagewater heeft de provincie twee tijdelijke maatregelen getroffen:
1. De drainage naar het oppervlaktewater is in juli onmiddellijk afgesloten. Het drainagewater wordt vanaf dat moment in de verdiepte ligging opgeslagen.
Omdat het de afgelopen weken veel heeft geregend, moest voorkomen worden dat de verdiepte ligging te vol raakte. Daarom heeft de provincie op 23 oktober een tweede maatregel getroffen:
2. Een deel van het drainagewater wordt met tankwagens afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf.
Beide maatregelen bieden geen oplossing voor de langere termijn. De opslagcapaciteit van de verdiepte ligging zit na een lange regenperiode aan zijn maximum, nog meer water opslaan zou betekenen dat er een grote kans is op schade aan de weg en van de verdiepte ligging. Met de tankwagens kunnen we onvoldoende water afvoeren tijdens natte periodes. Tijdens een zware bui valt er vier keer de hoeveelheid die we in een dag kunnen afvoeren. Daarom hebben de betrokken overheden (provincie, gemeente Katwijk en het Hoogheemraadschap van Rijnland) samen gezocht naar een goede structurele en efficiënte oplossing.
Structurele oplossing
Het drainagewater uit de pompkelder wordt, via een extra rioolbuis, afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap. Dit water kan (na aanpassing van de pH waarde) op basis van de gemeten hoeveelheden probleemloos door de afvalwaterzuivering verwerkt worden.
Hoe gaat dat in de praktijk?
Vanaf de pompkelder wordt een nieuw stuk riool aangelegd dat aansluit op de Marinus Poststraat in Valkenburg.
..
Voordat het drainagewater het riool ingaat, wordt de pH waarde verlaagd naar onder de 10. Vervolgens loopt het water, vermengd met het andere rioolwater uit Katwijk , naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt al het rioolwater gezuiverd om uiteindelijk weer in de waterketen terug te kunnen laten stromen. Het Hoogheemraadschap monitort of de waterkwaliteit aan de normen voldoet.
Gemeten stoffen in het drainagewater
De gemeente Katwijk onderzoekt gedurende 10 jaar of als gevolg van het gebruik van Beaumix bodemvreemde stoffen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen. Uit dit onderzoek bleek eerder dat van een aantal stoffen verhoogde waardes waren gemeten in het drainagewater. De verwachting is dat de waardes in de loop van de tijd steeds lager worden. Dit proces heet uitlogingsproces. Denk aan een theezakje in een kop heet water: naar mate het zakje opnieuw gebruikt wordt, neemt de sterkte van je kopje thee af.
Meer weten over wat er met het drainagewater gebeurt? Bekijk dan onze infographic via onderstaande knop.
..
In welke hoeveelheid gaat met citroenzuur toevoegen? Citroenzuur kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
Bizar! Hoge pH is niet de enige zorg. Waardoor zou de pH verhoogd worden? Zijn er dan ineens geen zware metalen meer? Toverstafjes van Boskalis en PZH? Vergelijking met theezakje slaat de plank totaal mis. Uitloogproces wordt juist versterkt in de loop van de jaren. Hoge temperaturen en hogere pH versnellen dit proces van uitloging. Vandaar dat de gemeente Katwijk dit nauwlettend monitort. Zware metalen stromen nu zo ons riool in. Nog even namengen met ander rioolwater en we zien er helemaal niets meer van! Zo gaan hogere overheden kennelijk met ons milieu om!
Wie gaat dat betalen? Gewoon de inwoners van de gemeente Katwijk of gaat de provincie als eigenaar van de weg dit betalen en komt het met u bochten en y constructies toch weer bij de burgers van de gemeente Katwijk terecht?
Bos Kslis zal hier niet voor opdraaien nerm ik aan.
Boskalis neemt de kosten voor de afvoer van het water en de bijbehorende maatregelen voor haar rekening.
Die vervuilde grond ligt voornamelijk ook aan de buitenzijde in de verhoogde walkanten en dat spoelt met die vele regen gewoon over het fietspad in de naastliggende sloot en daar wordt totaal niets aan gedaan en ik denk dat er op deze manier meer vervuiling in de sloot komt als in die opvangbak met water gevuld dat van de weg afspoelt en hier in wordt opgevangen. Dus wij worden weer zeer zwaar in de maling genomen. Wij sproeien onze tuin met slootwater en afgelopen zomer werden de afrikaantjes die normaal 20 tot 30 cm hoog worden wel 90 tcm hoog, hoe verklaren zij dit dan?
Om even terug te komen op mijn reactie : het is niet de grond maar het regenwater wat van die walkanten af en eruit loopt over het fietspad en dat stroomt dan in de naast liggende sloot.
In reactie op de Redactie, waarom neemt Boskalis deze kosten voor rekening wanneer elders staat omschreven dat Boskalis alles binnen kaders heeft uitgevoerd en geen blaam treft. Kosten voor rekening nemen is schuld bekennen.