Bij tunnels worden vaak voorzieningen getroffen om te voorkomen dat automobilisten bij het in- of uitrijden van de tunnel verblind worden door de laagstaande zon. Bij de Corbulotunnel hebben we daarom aan de westzijde van de tunnel een lamellenrooster aangebracht om te voorkomen dat in de ochtend rechtstreeks tegen het licht van de opkomende zon wordt ingekeken.

3D model

In de ontwerpfase is met behulp van een 3D model de tunnel virtueel nagebouwd en is de op- en ondergaande zon daarin nagebootst. Gebleken is dat vooral in de ochtend, rijdend van west naar oost, op een zonnige dag de zon laag boven de westelijke tunnelingang kan staan. De meest optimale plaatsing van de lamellen is op basis van het virtuele model bepaald. Op basis van het 3D model is vastgesteld dat aan de oostzijde van de tunnel geen lamellen nodig zijn

Lamellen

De lamellen bestaan uit twee ovaalvormige stalen platen die tot een geheel zijn gelast. Ze zijn ieder ruim 20 meter lang en wegen per stuk 5,8 ton. Om het staal te beschermen zijn de lamellen gestraald en voorzien van een poedercoating. In overleg met de architect is gekozen voor de kleur RAL 7035 (lichtgrijs). Een van de lamellen heeft een dubbele functie en is voorzien van een ophangconstructie waaraan matrixborden worden aangebracht.