Na de betonstort aan de oostzijde zijn ook de voorbereidingen voor de eerste onderwaterbetonstort aan de westzijde in volle gang. De natte bouwkuip bij het Aquaduct Veenwatering is begin maart aan de beurt. De graafmachines zijn daar inmiddels over de helft van de natte ontgraving. Zodra deze ontgraving gereed is, inspecteren duikers de natte bouwkuip en wordt de trekkracht van de aangebrachte ankerpalen getest. Vervolgens vindt er een onderwaterbetonstort plaats voor de vloer van de bouwkuip.

Bij een natte ontgraving wordt er tijdens het ontgraven water toegevoegd aan de bouwkuip, om opbarsten van de bouwkuipbodem te voorkomen. Na de ontgraving wordt er onderwaterbeton gestort. Zodra de vloer is uitgehard, kan het water worden weggepompt en is de vloer klaar. Voordeel van deze werkmethode is dat er tijdens de werkzaamheden geen grondwater onttrokken hoeft te worden.

Aan de westzijde van de N434 passen we behalve bij het Aquaduct ook bij de eerste drie bouwkuipen van de ontvangstschacht/tunneltoerit de werkwijze van een natte bouwkuip toe. In totaal gaat er in de vier natte bouwkuipen 4.300 kuub beton, bijna 2 olympische zwembaden vol.

Volgens planning zal bij Aquaduct Veenwatering begin maart 2019 de onderwaterbetonstort plaatsvinden. Snel daarna zullen ook de drie bouwkuipen van de ontvangstschacht/tunneltoerit volgen. De omgeving wordt vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden.

> Bekijk het filmpje van de onderwaterbetonstort aan de oostzijde bij de startschacht.

Luchtfoto Aquaduct Veenwatering november 2018 © Joop van Houdt