Een spectaculaire hijsklus vandaag bij de Brug Oude Rijn. De eerste liggers die nodig zijn voor de verbreding van de A44 zijn succesvol geplaatst. Samen met de water- en landhoofden vormen de liggers een stevige brugconstructie boven het water van de Oude Rijn. Twee megakranen van Mammoet, een 400- en 700-tonner, waren nodig om de klus te klaren.

Het inhijsen van de liggers is een complexe operatie. De zwaarste ligger weegt zo’n 40.000 kilo per stuk en is 20,5 meter lang. Vanuit de fabriek van de firma Haitsma in Friesland worden de liggers naar het bouwterrein aan de Rhijnhofweg gebracht en vervolgens met uiterste precisie geplaatst. De in totaal 190 liggers worden de komende maanden gefaseerd aangebracht.

Het plaatsen van de liggers is niet alleen een indrukwekkende gebeurtenis, maar het is ook een logistieke uitdaging. Een van de grootste kranen die via de weg vervoerd kan worden is op locatie opgebouwd. De 700-tonner is zo groot dat er drie vrachtwagens nodig zijn om ballastgewichten en kraanonderdelen te vervoeren. Ook is met de inzet van de vaarwegbeheerders een veilige doorgang voor het vaarverkeer gewaarborgd.

Klik op onderstaande foto´s voor een vergroting.
Fotografie: Frank van der Burg