Nu het boorproces een tijdje op gang is, is ook de afvoer van de grond uit de boortunnel van start gegaan. De grond krijgt een herbestemming vlak in de buurt, namelijk de Meeslouwerplas in het recreatiegebied Vlietland.

Het grond-/bentonietmengsel wordt eerst vanaf de tunnelboormachine via pijpleidingen naar de bentonietscheidingsinstallatie gebracht. In deze installatie wordt de boorgrond en de bentoniet van elkaar gescheiden. De grond wordt bemonsterd om te checken op mogelijke verontreiniging. De bentoniet kan weer worden hergebruikt in het boorproces, en de grond wordt via pijpleidingen hydraulisch afgevoerd naar de Meeslouwerplas. De grond wordt hier gebruikt voor de herinrichting van de plas, ook een project van de provincie Zuid-Holland. Op deze manier wordt werk met werk gemaakt, en dat scheelt veel vrachtwagenverkeer. Zowel voor de aanvoer van de benodigde grond voor de herinrichting van de plas, als van de afvoer van de grond die uit de boortunnel komt.

De grondafvoer vindt in principe plaats op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 07.00 en 19.00 uur. Tijdens een piek in het boorproces zou het kunnen voorkomen dat buiten deze tijden wordt gewerkt.

Klik op de foto’s voor een vergroting en een toelichting: