Er zijn weer nieuwe luchtfoto’s gemaakt! Met deze keer de overzichten waarop de veranderingen aan de A4 en de A44 goed te zien zijn. Vrijwel ongemerkt schuift het verkeer een aantal keer op, zodat we de werkzaamheden kunnen uitvoeren en het verkeer kan blijven doorrijden. En we vangen een glimp op van Gaia in de ontvangstschacht.

Op de A4 rijdt het verkeer ter plaatse van het knooppunt Hofvliet in aanbouw al op de definitieve locatie, onder de fly-overs door. Op de A44 is net een belangrijke stap gezet in de fasering: de rijbanen zijn verlegd naar de westzijde en het verkeer rijdt over de nieuw gebouwde viaducten. Op dit moment zijn we de oostelijke kant van de oude viaducten aan het slopen, waarna we begin volgend jaar kunnen starten met de nieuwbouw van de oostelijke kant. Volgend jaar zomer zijn de viaducten en de tussenliggende rijbaan klaar en is de verbreding van de A44 voltooid.

In de ontvangstschacht starten we aankomende week met de voorbereidingen van de ontmanteling van het boorschild van de tunnelboormachine. We lassen de hijsogen vast waarmee de verschillende onderdelen van de machine uit de bouwkuip kunnen worden gehesen. Binnenkort volgt meer informatie over de ontmanteling van de machine. Aan de oostzijde zijn inmiddels 2 van de 4 volgwagens van de tunnelboormachine de tunnel uit getrokken. Ook zijn we al flink gevorderd met het opruimen van het logistieke terrein dat nodig was tijdens het boren van de twee tunnelbuizen. De bentonietscheidingsinstallatie is volledig ontmanteld en afgevoerd en de persleidingen voor de afvoer van boorgrond naar de Vlietland plas zijn grotendeels opgeruimd.