Maandag 3 april is het zover; dan rijdt het verkeer in twee richtingen (2 rijstroken per richting) over de nieuwe, deels verdiepte, N206 ir. G. Tjalmaweg. De Tjalmaweg is daarmee het eerste projectdeel van de RijnlandRoute dat in gebruik wordt genomen door het verkeer, een belangrijke mijlpaal. Vanaf 3 april zijn de ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-Oost en de beide Torenvlietbruggen ook in gebruik. In het weekend voorafgaand aan de openstelling is de Tjalmaweg in beide richtingen afgesloten in verband met werkzaamheden en wordt verkeer omgeleid.

Weekendafsluiting en mogelijke hinder

Van vrijdagavond 31 maart 20.00 uur tot maandagochtend 3 april 06.00 uur is de Tjalmaweg in beide richtingen afgesloten, tussen de aansluiting Leiden-West (A44) en de aansluiting met de N441/Wassenaarseweg. Verkeer wordt omgeleid via de gebruikelijke omleidingsroutes. Omwonenden kunnen deze avond en nacht mogelijk geluid-, trilling- en lichthinder ondervinden van de werkzaamheden. Wij doen ons uiterste best om de overlast tot een minimum te beperken.

Wat verandert er voor weggebruikers?

Op dit moment rijdt het verkeer tijdelijk nog over de zuidelijke rijbaan van de nieuwe Tjalmaweg, in twee richtingen, met een snelheid van 50 km/u. Vanaf 3 april heeft het verkeer de beschikking over 2 rijstroken per richting, en is de maximumsnelheid 80 km/u. Ook beide Torenvlietbruggen zijn vanaf dan in gebruik; 2 rijstroken op de nieuwe Torenvlietbrug voor verkeer naar Leiden en 2 rijstroken op de bestaande, gereconstrueerde, Torenvlietbrug voor verkeer naar Katwijk*.

*op de Torenvlietbrug richting Katwijk is van 3 april tot begin mei 1 rijstrook beschikbaar i.v.m. onder andere het aanbrengen van leuningen. Het nieuwe fietspad op de Torenvlietbrug is vanaf 3 april beschikbaar.

Vanaf 3 april voorziet de nieuwe ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-Oost in de bereikbaarheid van Valkenburg. Het kruispunt N206/Voorschoterweg is vanaf dat moment vervallen. De gemeente Katwijk werkt aan ontsluiting voor het vrachtverkeer van en naar Zijlhoek/De Woerd, zie voor meer informatie de website van de gemeente Katwijk.

Wat verandert er voor reizigers met het OV?

Vanaf 3 april zijn de nieuwe R-net bushaltes bij aansluiting Valkenburg-Oost in gebruik.

Wat moet er nog gebeuren?

Tot aan de zomer vinden er nog diverse werkzaamheden plaats. Dit betreft onder andere de afbouw van aansluiting Valkenburg-West en van de onderdoorgang voor de HOV-busbaan. Dit geldt ook voor de inrichting van de parkstrook en de aanleg van het snelfietspad naast de Tjalmaweg. Volg hiervoor de wekelijkse bouwupdates op de website en de BouwApp van Boskalis.