In de nieuwe aflevering neemt Johan een kijkje bij de werkzaamheden aan de N206 ir.G Tjalmaweg, deze weg wordt verbreed en deels verdiept aangelegd. Om de weg verdiept te kunnen aanleggen, moet eerst een soort kuip worden gebouwd waar de weg vervolgens in komt te liggen. Deze kuip moet natuurlijk waterdicht zijn en het grondwater wordt tegengehouden met folie. Johan is erbij als in de kuip de folie wordt uitgerold en de naden worden dichtgelast.
Om ruimte te maken voor de aanleg van de RijnlandRoute wordt er ook groen weg gehaald. De provincie wil dit groen volledig compenseren. Maar wat wordt er dan precies geplant en waar? Dat wordt uitgelegd door onze landschapsarchitect Sjoukje van Heesch. En natuurlijk planten Johan en Sjoukje zelf ook nog wat bomen en struiken.
Elk kwartaal komt Johan Overdevest, Omroep West, bij ons langs en spreekt hij de mensen achter de schermen. Van ontwerpers tot buurtbewoners, van landschapsarchitecten tot betonvlechters en van tunnelboorders tot archeologen.
Eerdere afleveringen gemist?
Bekijk alle afleveringen terug op de pagina Omroep West.
Beetje eigenaardig: tegenwoordig laten we in Nederland dijken onbeplant, omdat het wortelstelsel het dijklichaam kan aantasten.
De beplanting past ook absoluut niet in ons landschap.
Het gaat hier niet om beplanting op een dijk, maar op een talud van een snelweg. Het grondlichaam heeft geen waterkerende functie en er is dus ook geen risico in die zin. Bomen worden niet op waterkeringen geplant, niet omdat de wortels de dijk beschadigen, maar omdat ze kunnen omwaaien en er dan een gat in de dijk kan ontstaan. Hier langs de A44 zijn soorten gekozen die tegen de droge omstandigheden op een talud kunnen. En er zitten planten tussen die in de winter groen blijven, zodat het zicht op het geluidsscherm ook dan wat verzacht wordt. Het zijn allemaal inheemse planten die van nature in Nederland voorkomen.