Op zaterdag 21 mei kun je van een echt stukje resthout van de palen van de Romeinse weg een bijzonder aandenken maken aan de Romeinse weg. Een groot deel van de gevonden palen van de weg, die bijna 2000 jaar geleden in Valkenburg werd aangelegd, is bestemd voor musea, educatie en wetenschappelijk onderzoek. Met overgebleven palen en resthout organiseren wij in het informatiecentrum van de RijnlandRoute een bijzondere dag voor omwonenden van de N206 ir. G. Tjalmaweg en overige belangstellenden. Na afloop ga je naar huis met een tastbare herinnering aan de Romeinse tijd, inclusief een certificaat van echtheid. Er is een beperkt aantal plekken voor deze dag, dus schrijf je snel in (vanaf 10 jaar).

Programma zaterdag 21 mei 2022
  • Onder begeleiding ga je een stukje hout van de Romeinse palen schuren en in de houtolie zetten. Daarna maak je er een mooi aandenken van.
  • Onze archeoloog René Isarin vertelt over het archeologisch onderzoek van Weerdkampen.
  • Ontwerper/houtdraaier Marisa Klaster is er ook. Zij heeft van de houten palen bijzondere vazen gemaakt.
  • Je kunt archeologische vondsten van Weerdkampen bekijken, en filmpjes over archeologie bij de RijnlandRoute.
  • Na afloop krijg je je eigen gemaakte aandenken mee naar huis, mét een certificaat van echtheid.
Inschrijven

Het programma duurt maximaal 2 uur en start om 9 uur, 11 uur, 13 uur of 15 uur. Iedereen vanaf de leeftijd vanaf 10 jaar  (onder begeleiding van een volwassene) is welkom. Inschrijven kan tot en met donderdag 19 mei, de plekken worden toegekend op volgorde van inschrijving. Schrijf je in via: www.rondleiding-rijnlandroute.nl/tijdsloten. Let op! Zorg ervoor dat je je voor de juiste datum inschrijft, zaterdag 21 mei.

Palen van de Romeinse weg

Tijdens archeologisch onderzoek in 2018 troffen wij honderden houten palen van een Romeinse weg aan, naast een grachten- en geulensysteem, grafvelden en huisplattegronden: vindplaats Weerdkampen. De bijna 500 houten palen die zijn gelicht, zijn grotendeels gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Een deel van de palen is beschikbaar gesteld aan diverse musea en in het informatiecentrum zijn palen en vondsten van Weerdkampen te zien. Een aantal palen wordt in de toekomst getoond in de openbare ruimte in de buurt van de Tjalmaweg. Ook zijn er van de palen bijzondere kunstwerken gemaakt, vazen, die tentoongesteld zijn tijdens de “Salone del Mobile” in Milaan in september 2021. Wij presenteerden in november de resultaten van het onderzoek tijdens ons congres “Romeinen langs de RijnlandRoute”, waarbij Weerdkampen in een bredere Romeinse context werd geplaatst.