De linde is één van de bekendste en populairste bomen in Nederland en Europa. Dit was al zo bij de Kelten en Germanen en nu nog is het één van de meest aangeplante bomen. Als leiboom voor boerderijen, centraal op een dorpsplein, in lindelanen en stadsparken. Ook veel bekende plekken in binnensteden worden gemarkeerd door hoge lindebomen, zoals de Hofvijver en het Voorhout in Den Haag en de Singel in Leiden. De linde neemt letterlijk en figuurlijk een centrale plaats in.

Geurende lindebloesem

Langs de RijnlandRoute is de winterlinde het best herkenbaar als laanboom richting de viaducten van de Tjalmaweg. In het Parkbos in de Oostvlietpolder en rond Knooppunt Ommedijk zijn lindes aangeplant. Ook de Kokshoornlaan in Wassenaar is ingeplant met een mix van linde, iep en eik als compensatie voor de RijnlandRoute. De winterlinde, Tilia cordata, is samen met de zomerlinde inheems in Nederland. De winterlinde heeft kleiner blad en heet ook wel kleinbladige linde. De Latijnse naam ‘cordata’ verwijst naar de hartvorm van het blad. De winterlinde groeit aanvankelijk wat traag, maar kan 30 meter hoog worden. De sterk geurende bloesem in de zomer maakt de linde zo geliefd. In de nazomer worden de typische kleine ronde vruchten gevormd.

Heilige boom

Vroeger had de linde een belangrijke betekenis als heilige boom en werd gezien als beschermer tegen zwarte magie en geesten. De linde staat ook voor het vrouwelijke in de natuur; de linde was de boom van Freya, de vruchtbaarheidsgodin. Het was daarom van belang om een linde te planten voor je een huis ging bouwen. Later werd de linde aan Maria gewijd: bij kapelletjes zie je vaak een lindeboom. Lindebomen verdwenen vrijwel volledig als bosboom, maar werden als cultuurboom steeds belangrijker. Onder de dorpslinde ontmoetten geliefden elkaar, werden huwelijken gesloten, werd feest gevierd en recht gesproken.

Boom van de toekomst

Behalve voor ons, is de linde met haar geurige bloemen bijzonder waardevol voor bestuivende insecten. Andere insecten zoals nachtvlinders en kevers vinden er een schuilplek. 57 soorten insecten leven exclusief van de linde. De plakkerige honingdauw van de lindebladluis is berucht, maar deze komt op de winterlinde bijna niet voor. Wat je ook als nadeel kan zien, want luizen zijn bij veel vogels geliefd voedsel. Bovenal is de linde klimaatbestendig; de boom verdraagt door diepe wortels hete droge zomers en harde wind. De linde kan tegen late vorst door de late bladknop ontwikkeling. En de linde kan ook nog eens heel oud worden. Genoeg reden om de linde de boom van de toekomst te noemen.

Een poster met alle tekeningen kun je hier downloaden.