Op de A44 wordt momenteel hard gewerkt aan de viaducten bij de Robert Boyleweg, de Plesmanlaan en de Ommedijkseweg, ter voorbereiding op de verbreding van 2×2 naar 2×4 rijstroken. Dit weekend plaatsten we de eerste betonnen liggers bij de Robert Boyleweg. Op deze plek gaat het om totaal 66 betonnen liggers, met een lengte van ca. 10 meter en een gewicht tussen de 4.000 en 9.000 kilo per stuk. Bekijk de foto’s van zaterdag en lees meer over de werkwijze hoe we de A44 verbreden.

Foto’s: Tim Verhoog

Werkwijze verbreding A44

De verbreding wordt uitgevoerd tussen Leiden-West en knooppunt Ommedijk, om zo het extra verkeer van en naar de nieuwe N434 op te vangen. We bouwen nu de westzijde van de nieuwe viaducten op de A44, wat medio september klaar moet zijn. De vier rijstroken worden vervolgens aan één kant gelegd. Hiermee ontstaat er ruimte aan de oostkant om de bestaande viaducten te slopen, de A44 aan te passen en de nieuwe viaducten te bouwen. Nadat de gehele infrastructuur aan de oostzijde gereed is, leggen we in de zomer van 2021 alle rijbanen op de definitieve plek waarmee de verbreding van de A44 is gerealiseerd.

Liggers leggen

Bij het viaduct Ommedijkseweg krijgt het nieuwe viaduct al aardig vorm. In oktober vorig jaar zijn hier de liggers gelegd. Tijdens een nachtelijke afsluiting van de weg werden de liggers, met een lengte van 32 meter en een gewicht van 70.000 kilo op hun plek gehesen. Nu, begin april, zijn de liggers bij de Robert Boyleweg aan de beurt en eind april leggen we de liggers bij aansluiting Leiden-West. Bij knooppunt Ommedijk liggen de rijbanen al op hun definitieve plek. Ook de Brug Oude Rijn is klaar en uitgerust met 2×4 rijstroken.

Plaatsen liggers Ommedijkseweg

Plaatsen liggers Ommedijkseweg