Aan het eind van de week is hij klaar, de nieuwe wand van gevlochten wilgentakken naast O.B.S. De Dubbelburg, locatie Valkenhorst. De wand, van circa 30 meter lang en 2 meter hoog, schermt straks 3 leslokalen af van de tijdelijke N206 en de werkzaamheden aan de nieuwe N206 ir. G. Tjalmaweg.

Dubbel wilgenscherm met geluidreducerende kern

De wand bestaat uit een dubbel wilgenscherm, met ertussen een harde kern van betonplex om geluid afkomstig van de tijdelijke N206 en de bouwwerkzaamheden te reduceren. De takken in de wand zijn gedeeltelijk hergebruikt; een deel van de takken is afkomstig van de knotwilgen in de parkstrook. Het scherm komt op ongeveer 5 meter uit de gevel van de school te staan en omsluit daardoor een groene patio naast de school. Via een deur met slot heeft de school toegang tot deze patio. De wand is tijdelijk en wordt aan het einde van het project weer verwijderd, als de tijdelijke N206 weer wordt opgeheven en dus de werkzaamheden aan de verdiepte ligging zijn afgerond.

Henk Lardée, directeur van de basisschool, is blij met de wand: “Door de wilgentakken heeft de wand een natuurlijke uitstraling, die ook nog eens extra geluid reduceert. Samen met de kinderen gaan we van de patio die nu is ontstaan, een mooie binnentuin en picknickplek maken.”

De tijdelijke wand is onderdeel van het pakket aan aanvullende hinderbeperkende maatregelen, dat door de provincie Zuid-Holland wordt toegepast. In dit pakket zijn voor de basisschool meer maatregelen voorzien. Zo worden er drie tijdelijke lokalen gebouwd bij locatie Duyfrak, ter ontlasting van locatie Valkenhorst, en krijgt locatie Valkenhorst een ventilatiesysteem.

Boskalis treft diverse hinderbeperkende maatregelen om geluidshinder van de tijdelijke weg te beperken. Zo wordt de verkeerssnelheid van 80 km/u naar 50 km/u verlaagd, komen er geluidschermen langs de dorpszijde van de tijdelijke N206 en wordt de tijdelijke N206 voorzien van stil asfalt.

Fotografie: Vincent Basler