Een deel van de Vrouwenweg is vanaf maandag 30 augustus tot en met 17 september 2021 afgesloten voor verkeer. Deze afsluiting is nodig voor werkzaamheden die plaatsvinden voor het verleggen van kabels en leidingen in het projectgebied van de N206 Europaweg, onderdeel van de RijnlandRoute. In dit bericht lees je meer over de omleidingsroutes en de werkzaamheden.

Afsluiting en omleiding

Vanaf maandag 30 augustus tot en met 17 september is de Vrouwenweg afgesloten tussen de aansluiting met de N206 Europaweg en de rij woningen aan de Vrouwenweg.

Bestemmingsverkeer wordt omgeleid via Zoeterwoude: de Dirk van Santhorstweg, de Noordbuurtseweg, de Miening, vervolgens over de A4 en dan via de Kruisherenweg naar de Vrouwenweg en vice versa. De bus sluis op de Kruisherenweg wordt hiervoor tijdelijk verwijderd.

De omleidingsroute voor (brom)fietsers gaat over de Knotter Polderbrug, via het Knotterpad, het Boerenpad, over de Wieportsbrug naar de Vrouwenweg en vice versa. Voor deze omleidingsroute wordt het Knotterpad extra verlicht.

Werkzaamheden afgelopen periode

Op tien locaties zijn in de afgelopen maanden ondergrondse boringen gemaakt waarin mantelbuizen geplaatst zijn. Mantelbuizen zijn lege omhullende buizen waar afzonderlijke buizen in komen. In deze afzonderlijke buizen komen kabels en leidingen van de diverse netbeheerders.

Vervolg werkzaamheden kabels & leidingen

Vanaf eind augustus start aannemer Visser&Smit Hanab met het aanbrengen van nieuwe kabels en leidingen in de mantelbuizen voor drie partijen: netbeheerder Liander, drinkwaterbedrijf Dunea en de gemeente Leiden (de riolering). De nieuwe kabels en leidingen worden aangesloten op hun netwerk en de kabels en leidingen, die door het verleggen niet meer nodig zijn, worden verwijderd. Daar waar mogelijk wordt de aanleg van de nieuwe en het verwijderen van de oude kabels en leidingen gecombineerd.

Planning

Het verleggen van de kabels en leidingen door Visser&Smit Hanab vindt plaats vanaf eind augustus tot april 2022. Meer informatie over de planning van deze werkzaamheden staat op de pagina planning. Vanaf april 2022 tot de zomer van 2022 gaan andere aannemers aan de slag met het verleggen en aansluiten van de kabels namens de telecombedrijven.

Mogelijke hinder

Voor bovenstaande werkzaamheden vinden graafwerkzaamheden plaats die voor overlast kunnen zorgen. Denk hierbij aan tijdelijke verkeersmaatregelen zoals wegafzettingen en mogelijk tijdelijke onderbrekingen van gas, stroom en/of water. De verantwoordelijke netbeheerder informeert de betrokkenen hierover.

Dankzij de ondergrondse boringen worden de kabels en leidingen met minder overlast voor de omgeving over een grote afstand verlegd; er hoeft minder gegraven te worden. Op deze manier hoeft de toekomstige aannemer tijdens de uitvoeringsfase van de Europaweg bijna geen rekening te houden met het verleggen van kabels en leidingen.

Een kijkje achter de schermen bij de ondergrondse boringen

In een van de afleveringen van de RijnlandRoute op Omroep West nemen we een kijkje bij de ondergrondse boringen die plaatsvonden voor het aanbrengen van de mantelbuizen voor het verleggen van kabels en leidingen. Bekijk het fragment hieronder. Wil je de volledige aflevering zien? Kijk dan op de pagina Omroep West.