Bij een snelweg denk je al snel aan een barrière voor dieren. Toch kan de snelwegomgeving verrassend rijk aan fauna zijn. Bermen, taluds en watergangen zijn leefgebied voor allerlei kleine beestjes. Bestuivende insecten bijvoorbeeld die we hard nodig hebben. Daarom worden alle bermen en taluds van de A4, de N434, de Tjalmaweg en de Europaweg met bloemrijk gras ingezaaid. Ook worden veel bloeiende struiken en bomen toegepast die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers, wat ook weer goed is voor insectenetende vogels. De bosstroken langs de snelweg worden weinig bezocht door mensen en huisdieren en zijn zo een geschikte nestlocatie voor vogels. Vleermuizen gebruiken de bosranden als vliegroute en foerageergebied.
Nieuwe routes voor dieren
Als je iets nieuws aanlegt, zoals de twee nieuwe knooppunten op de A4 en de A44, heb je de kans om iets te doen aan de barrièrewerking van de snelweg. Zo is bij het nieuwe knooppunt Ommedijk een elf meter brede faunapassage onder de A44 aangelegd voor kleine zoogdieren en amfibieën. Over de verdiepte oprit van A44 naar N434 komt een ecoduct, een combinatie van een faunaroute met een fietspad ernaast. Deze routes worden ingericht met boomstronken, keien, struiken en bloemrijk gras. Ze zijn, samen met de nieuwe aanplant langs de Rijksstraatweg, een belangrijke schakel in de ecologische verbindingszone ‘Lentevreugd (in de duinen) — De Horsten (landgoederen Wassenaar)’ uit het Natuurnetwerk Nederland. Een tweede ecologische verbindingszone uit het Natuurnetwerk Nederland ligt in de Oostvlietpolder en kruist vanaf Park Cronesteijn de Europaweg met een watergang en faunabuis. Ter hoogte van de Corbulotunnel loopt de ecologische route ongehinderd over de N434 richting Vlietland.
Snelweg over het water
Een andere belangrijke schakel in het behouden van de ecologische verbindingen is het aquaduct dat over de tunnelbak van de N434 is aangelegd. Dankzij het aquaduct blijft de Veenwatering exact liggen waar die altijd al lag, namelijk in een strakke lijn van Den Haag dwars door de landgoederen De Horsten tot aan de Oude Rijn in Leiden. Het water en de oevers vormen een ecologische verbinding tussen de polders en ook in de lucht is het aquaduct Veenwatering een verbinding, namelijk voor vleermuizen. Verschillende vleermuissoorten gebruiken de Veenwatering als vaste vliegroute en foerageergebied. Ook een soort snelweg dus, maar dan een heel oude en voor de kleinere, bijna onzichtbare bewoners van dit gebied.