XXXX

Overzicht Fauna

Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje eet vooral bladluizen en wordt daarom door tuinders gebruikt als biologisch bestrijdingsmiddel in kassen en boomgaarden. Er bestaan wereldwijd meer dan 5000 verschillende soorten lieveheersbeestjes. Sommige soorten hebben een kenmerkend patroon van stippen op hun rug, terwijl andere soorten strepen of zelfs geen patroon hebben. In de winter houden ze een winterslaap op beschutte plaatsen, zoals in bomen of huizen.

Grote keizerlibel

De grote keizerlibel is een zeer grote en kleurige libel uit de familie van de glazenmakers. Mannetjes hebben een groen borststuk en helderblauw achterlijf. Libellen zijn zeer snelle insecten en kunnen tijdens het vliegen snelheden tot wel 50 kilometer per uur bereiken. De grote keizerlibel kan langdurig bij water patrouilleren om op andere insecten, zoals vliegen en muggen, te jagen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem omdat ze helpen bij het bestrijden van insectenplagen en als prooi dienen voor andere dieren.

Hermelijn

De hermelijn is lid van de marterfamilie. In de zomer is hij bruin van kleur met een witte buik, maar in de winter verandert zijn vacht naar wit, behalve de punt van zijn lange, elegante staart die altijd zwart blijft. Dit helpt hem om in de sneeuw onzichtbaar te blijven voor zijn prooi en voor roofdieren. Ze zijn ook bekend om hun behendigheid en snelheid tijdens de jacht. Ze helpen bij het in toom houden van populaties van kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten.

Haas

Hazen zijn groot en hebben lange achterpoten, grote oren en scherpe tanden om planten te kunnen knagen. Een haas kan snelheden bereiken tot 80 km per uur, en kan over obstakels springen tot een hoogte van 1,8 meter en over een afstand van 4,5 meter. Het nest van een haas wordt een leger genoemd. Het is een ondiepe kuil in de grond, vaak verscholen tussen gras of begroeiing.

Rugstreeppad

De rugstreeppad is een amfibie met een bruinachtig grijze kleur, groene vlekken en oranjerode wratjes. Zijn korte poten en opvallende gele rugstreep maken hem gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten. De rugstreeppad bevindt zich verspreid door vrijwel de hele provincie. Om dat de rugstreeppad bedreigd wordt, is het belangrijk om deze soort te beschermen en zijn leefgebieden te behouden.

Oranjetip

Het oranjetipje is een gemakkelijk te herkennen voorjaarsvlinder die, heel toepasselijk, rond Koningsdag te vinden is. Deze vlinder is wit met oranje vleugelpunten bij de mannetjes, terwijl de vrouwtjes deze oranje vlekken niet hebben. Mannetjes achtervolgen dan ook alles wat wit is, zelfs papiersnippers. Het oranjetipje is een belangrijke bestuiver van wilde kruisbloemige planten, zoals pinksterbloem en look-zonder-look.

Dwergmuis

De dwergmuis is Europa’s kleinste knaagdier. Het diertje is ongeveer 4 tot 8 cm lang en weegt slechts 2 tot 10 gram. Met zijn kleine formaat en lange beweeglijke staart klimt hij moeiteloos op riet- en grasstengels. Zijn natuurlijke vijanden zijn de kerkuil en torenvalk. Dwergmuizen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem door bij te dragen aan bestuiving, als voedselbron voor roofdieren en door het bestrijden van schadelijke insecten. Landontginning en -bewerking vormen een bedreiging voor de soort.

Regenworm