De knotwilgen en de kruidenrijke grassen en vaste planten die deel uitmaken van het ontwerp “Polderlandschap met knotwilgen” zijn geplant in het midden van de rotonde bij de Torenvlietslaan. Wethouder Rien Nagtegaal en Gerien Barnhoorn waren erbij. De wilgen symboliseren, samen met de grassoorten eronder, het polderlandschap in deze omgeving. Gerien bedacht het winnende ontwerp van de groeninvulling, dat na een participatietraject door de inwoners van Valkenburg werd gekozen.

‘Mooi om weer een stukje groen toe te voegen aan onze gemeente, dat wat mij betreft niet alleen symbool staat voor het polderlandschap, maar ook voor de betrokkenheid van onze bewoners‘, aldus wethouder Rien Nagtegaal. Gerien Barnhoorn: ‘Erg leuk om je eigen idee hier als jonge aanplant te zien staan. Ik hoop dat veel voorbijgangers er plezier aan gaan beleven!’

Verkeersveilig

Het ontwerp van de groeninvulling is, vanuit de kaders van de gemeente, verkeersveilig en goed te onderhouden. Zo zorgt de hoogte van de beplanting ervoor dat de autoverlichting het tegemoetkomend verkeer op de rotonde niet kan hinderen. Tegelijkertijd moet er zicht blijven op de wegen. Het ontwerp sluit ook aan op het groenplan van de aanliggende wijk ‘t Duyfrak.

Gekozen ontwerp

Het ontwerp “Polderlandschap met knotwilgen” werd gekozen door de bewoners van Valkenburg, na een stemronde met vier inzendingen.

Nog even groeien

De beplanting heeft nu nog niet de definitieve hoogte en volume, wilgen worden namelijk als tak geplant. Ze bereiken over ongeveer drie jaar de hoogte zoals op de afbeelding. Wel zullen ze al snel groen gaan uitlopen.

“Polderlandschap met knotwilgen” is aangeplant bij rotonde Torenvlietslaan

“Polderlandschap met knotwilgen”