Deze keer geen boom of struik in de schijnwerpers, maar een klimplant. Sommigen zien deze plant enkel als ongewenste woekeraar die alles overneemt als je even geen onderhoud pleegt. Maar de klimop, of Hedera helix, is juist ongelooflijk waardevol voor de natuur om ons heen. Voor bijen, zweefvliegen, vlinders en vele andere insecten, voor nestelende vogels. Eigenlijk voor alles wat leeft en vooral in de winter voedsel en beschutting zoekt.
Wintergroene klimmer
Om de N206 ir. G. Tjalmaweg groen in te passen worden er circa 38.000 klimplanten aangeplant langs de weg. Dit is een mix van soorten die elkaar qua groeivorm, kleur en verschijning in de seizoenen goed aanvullen. Omdat de klimop een robuuste klimmer is die in de winter groen blijft, vormt deze plant de basis van de mix en wordt deze ruim 25.000 keer aangeplant. De overige klimplanten zijn wilde wingerd, bosrank en kamperfoelie. Ook op andere plekken langs de RijnlandRoute wordt klimop aangeplant. Bijvoorbeeld bij de Oude Rijnbrug en viaduct Ommedijkseweg, om bij de uiteinden van de geluidsschermen groen in te passen.
Levensredder
Wat maakt de klimop zo’n ideale plant? Het is vooral de tijd waarop deze bloeit en bessen draagt. De bloei start pas begin oktober en kan doorgaan tot in november. Dit is juist de tijd wanneer er niet veel nectar meer te vinden is. Voor insecten die overwinteren, is de klimop van levensbelang. Voor vogels heeft de klimop ook veel te bieden. Niet alleen als schuilplaats of nestgelegenheid is de plant erg in trek, maar ook als voedselbron. Vogels die op najaarstrek zijn, weten de klimop goed te vinden met al die insecten eromheen.
Lekker laten zitten
Als in de winter de bloemen verdwijnen, vormen zich kleine zwarte bessen in de klimop. Deze zijn voor mensen giftig, maar voor vogels als merels, mussen en vinken een welkom hapje, wanneer ander voedsel schaars wordt. Dan nog even over dat negatieve imago van de klimop: Ook wanneer de klimop hoog in de boom zit, is hij niet schadelijk, want hij zuigt geen voedsel uit de boom en knelt hem niet af. Dat is een wijdverbreid misverstand. Lekker laten zitten dus, die klimop – en genieten van al het leven dat ie aantrekt.