Deze week zijn de 34 liggers van het dek van de fietsonderdoorgang tussen de rotonde en de toekomstige aansluiting Valkenburg-Oost gelegd. De fietsonderdoorgang verbindt straks het fietspad over de Torenvlietbrug met het doorfietspad naast de Tjalmaweg en is daarmee onderdeel van de doorfietsroute tussen Leiden en Katwijk. Met een hijskraan is het plaatsen van de liggers, die 7300 kilo per stuk wegen, in één dag geklaard.

Afbouwen fietsonderdoorgang

Het dek vormt straks met de liggers en landhoofden één geheel door het toepassen van wapeningsstaal en betonmortel (een zogeheten “monoliete constructie”). Ook worden de resterende voorzetwanden (met verticale groeven) van de fietsonderdoorgang aangebracht. Als laatste volgt de afwerking, zoals de asfaltering van het fietspad en de verlichting in de onderdoorgang.

Planning

De fietsonderdoorgang is aan het einde van het jaar klaar. Daarna volgt de aansluiting op het doorfietspad door de parkstrook. Dit doorfietspad wordt afgerond als de tijdelijke N206 niet meer in gebruik is. Het weglichaam van de tijdelijke weg vormt namelijk de basis van het fietspad. Volgens de huidige planning worden het doorfietspad en de fietsonderdoorgang medio 2023 in gebruik genomen. Meer informatie over de planning vind je op de pagina planning.