In het begin van dit nieuwe jaar boorde Gaia onder de ProRail spoorlijn, tussen Amsterdam en Rotterdam: de oudste spoorlijn én een van de drukste van Nederland. Vier sporen verbinden Amsterdam - Den Haag - Rotterdam met studentensteden Leiden en Delft. Deze drukke spoorroute mocht natuurlijk geen hinder ondervinden van het aanleggen van deze ‘ondergrondse spoorkruising’. In gesprek met Rob de Weijze van ProRail en uiteraard met ons eigen team kijken we terug op deze spannende passage.
Liever geen tunnel
De Weijze is voor de achterban bij ProRail de primaire contactpersoon voor Comol5: alles loopt via hem. Voor ProRail, de provincie en Comol5 is er het nodige papierwerk aan te pas gekomen. “Contract, verleende vergunning en werkwijze zijn duidelijk vastgelegd”, zegt hij. Op de vraag wat ProRail merkt van de aanleg van de tunnel onder het spoor antwoordt hij: “Waarschijnlijk niks, maar het liefste hadden we eigenlijk geen tunnel gehad, want dan lopen we ook geen enkel risico. Dit stuk spoor is onderdeel van de hoofdcorridor van het spoorwegnetwerk, en we rijden hier dag en nacht. De kans dat er iets gebeurt acht ik enorm klein, maar als er wat gebeurt dan raakt het meteen vier sporen in een drukke route”.
Aannemer: méér dan een oogje in het zeil houden
Comol5 heeft ter voorbereiding ook het nodige werk verzet. Plannen voor monitoring, veilige bereikbaarheid en calamiteiten staan allemaal zwart op wit. Veiligheid vóór alles is ook hierbij het motto. Bart van de Water, geotechnisch ingenieur van Comol5 legt kort uit: “We monitoren de spoorlijn tijdens het boren voortdurend. Dat doen we onder meer met 2 prisma’s (spiegeltjes) op elke spoorbalk van alle 4 de treinsporen; die prisma’s gebruiken we om op één plek alles te meten, en de gegevens te kunnen vergelijken. Ook op de poten van de portalen voor de bovenleiding zitten prisma’s. Een beetje technisch misschien, maar zo kunnen we maximaal in de gaten houden of het boren goed verloopt en er geen verzakking ontstaat”, besluit hij zijn kleine techniekles.
Lange adem
Wanneer is ProRail tevreden? De Weijze: “We hebben ook nog een tweede tunnelbuis te gaan. Als de aanleg technisch goed en in een ‘beheerst proces’ is verlopen ben ik tevreden. Want dan heeft eigenlijk niemand, óók de treinreiziger, er iets van gemerkt.”
In het contract staat overigens nog een tevredenheidsmaatstaf: als tot 2 jaar na de aanleg geen noemenswaardige zettingen zijn ontstaan is de aanleg voor ProRail een gepasseerd station.
Dank voor het verslag. Ik wandel dagelijks op het pad langs de volkstuinen en vroeg me af wat de functie van de paaltjes met de spiegeltjes is. Nu duidelijk. Ik meende het geluid van de boor te horen, waarschijnlijk was dit inbeelding.
Met vriendelijke groet,
Bill de Koning
Mijn vraag is waarom bij het verleggen van de rijstroken van de rijstroken van de 206 nabij het transferium er maar een rijstrook vanuit Leiden naar Katwijk is terwijl er vanaf de Churshill twee rijstroken richting Katwijk zijn .?Dit geeft onnodig filevorming en vervelende situatie op de weg
Dit is inderdaad vervelend. De keuze om maar één rijstrook Leiden-Katwijk te gebruiken heeft met de veiligheid te maken. Bij het gebruik van twee rijstroken bleek de kans erg groot dat bestuurders per ongeluk de verkeerde rijstrook zouden kiezen (en tegen de rijrichting in gingen rijden). Vanaf de Churchilllaan was dat niet zo. Voor de veiligheid een begrijpelijke keuze. Voor de doorstroming is het op dit stuk een nadeel. Wij hebben sinds de ingebruikname vorig jaar gevolgd wat de effecten op veiligheid en doorstroming zijn. Voor de hele tijdelijke verbinding (wij noemen hem gevlochten diamantverbinding) is het effect positief.