Een weg verbreden, twee bruggen en een plein ophogen in een vol en druk stedelijk gebied en tegelijkertijd de omgeving zo goed als mogelijk bereikbaar houden. Hoe pak je dat aan?
Om dat te bepalen onderzoeken we – samen met de gemeenten Leiden en Voorschoten – hoe we het verkeer tijdens de realisatie van de werkzaamheden het beste kunnen omleiden. We bekijken welke mogelijkheden er zijn om het verkeer tijdens de bouw zoveel mogelijk te laten doorstromen en de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. De doorstroming wordt voorspeld met behulp van een verkeersmodel, een instrument dat op basis van actuele en verwachte verkeerscijfers de mate van verkeersdoorstroming doorrekent. Dit doorrekenen vraagt de nodige tijd. Naar verwachting is de verkenning hiervan in het eerste van kwartaal 2020 gereed. Daarnaast zet de provincie de puntjes op de i voor wat betreft het ontwerp van de eindsituatie. We verwerken de reacties die we hierop gekregen hebben van – onder meer – de gemeente Leiden, de hulpdiensten en vertegenwoordigingen uit het bedrijfsleven en omwonenden.
Aantrekkelijke stadsentree
Naast alle technische zaken werken we aan een goede inpassing van de Europaweg en het Lammenschansplein in de omgeving. We onderzoeken hoe we het Lammenschansplein op een zodanige wijze kunnen inrichten dat het plein straks voor verschillende doelgroepen aantrekkelijk wordt. Kortom: een stadsentree met goed ingepaste wandel- en fietspaden, een groene aankleding en verblijfsmogelijkheden zoals bankjes.
Eerste voorbereidende werkzaamheden
Vooruitlopend op de verbreding van de Europaweg en het Lammenschansplein bereiden we de boring van een aantal lege buizen voor, oftewel: mantelbuizen. Deze mantelbuizen worden gebruikt om verschillende kabels en leidingen in te leggen en daarmee deze kabels en leidingen uit het werkgebied te halen. Op deze manier hoeft de aannemer tijdens de uitvoering bijna geen rekening te houden met de verlegging van kabels en leidingen en duren de werkzaamheden korter. De start van de boringen en verlegging van kabels en leidingen werkzaamheden staat gepland voor het tweede kwartaal van 2020.
Prettig om te lezen dat de provincie nog de puntjes op de i gaat zetten voor wat betreft het ontwerp van de eindsituatie bij het Lammenschansplein. Mag ik vragen om daarbij speciaal te kijken naar de toekomstige routes voor fietsers en voetgangers? Onder het huidige Lammenschansplein ligt een aantal heel handige tunneltjes. Die bieden vanuit alle richtingen korte verbindingen naar de gewenste bestemmingen. Volgens de voorlopige plannen moet je vrijwel altijd een groot stuk omrijden of omlopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de huidige route voor fietsers van de Voorschoterweg naar de Lammenschansweg en vergelijk dat met de nieuwe route. Of nog veel erger: de route voor een wandelaar van de Voorschoterweg naar Vlietland. Kan bijvoorbeeld de fiets/voetgangerstunnel onder het huidige Lammenschansplein in de noord-zuidrichting niet in aangepaste vorm gehandhaafd blijven?
Helaas is jouw reactie in onze spam terecht gekomen en hebben wij deze niet eerder gezien.
In de nieuwe situatie wordt de Lammebrug fors hoger. Hiervoor moet ook het Lammenschansplein en aanliggende wegen/ straten worden verhoogd. Het hele plein wordt dus opnieuw gebouwd en heringericht. In het huidige ontwerp komen er voor de fietsers twee fietstunnels terug in plaats van de huidige drie tunnels. Dit komt onder andere doordat er in de nieuwe situatie minder ruimte onder het plein is, waardoor het lastig is om een veilig en overzichtelijk fietskruispunt te maken. Voor fietsers vanuit de Voorschoterweg komt er onder de nieuwe brug een oprit naar de brug. Om vanuit Voorschoten naar het centrum van Leiden te rijden kan ook gebruik gemaakt worden van het fietspad in twee richtingen aan de andere kant van het plein.
Op dit moment onderzoeken wij of er nog optimalisaties ingepast kunnen worden, uiteraard ook voor fietsers en voetgangers.