Een mijlpaal in het werk aan de Torenvlietbrug: zaterdag is het laatste veld met 11 liggers van de nieuwe Torenvlietbrug gelegd, boven de Oude Rijn. De laatste van de – in totaal 88 – betonnen liggers werden door een 700 ton zware kraan ingehesen, vanaf het reeds gelegde veld aan de zijde van Oegstgeest.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland en wethouder Rien Nagtegaal van de gemeente Katwijk waren bij deze mijlpaal aanwezig, op uitnodiging van projectdirecteur van Boskalis, Geri de Bijl. Gedeputeerde Zevenbergen: “Door dit mooie stukje techniek vervullen we de uitdagende aanleg van de nieuwe Torenvlietbrug. Een bijzonder woord van dank gaat uit naar een ieder die hier heel betrokken bij is geweest en dit project heeft laten slagen!

Algemeen directeur van Boskalis, Peter van der Linde was aanwezig en is tevreden over de voortgang. Van der Linde: “Door de beperkte ruimte is het plaatsen van de liggers een uitdagende puzzel. Een kraan plaatsen op een pas gelegd brugdek doen we niet vaak. Wij zijn er trots op dat het goed gelukt is.

Afbouwen Torenvlietbrug

Nu alle liggers op hun plek liggen, kan de nieuwe Torenvlietbrug worden afgebouwd en geasfalteerd. Volgens planning rijdt het verkeer in beide richtingen in de herfst over de nieuwe brug. Daarna wordt de huidige brug aangepakt. Deze ondergaat groot onderhoud en een metamorfose, zodat de huidige brug dezelfde uitstraling krijgt als de nieuwe brug. Naar verwachting zijn in het voorjaar van 2023 beide bruggen klaar zodat het verkeer er overheen kan rijden.

Wethouder Rien Nagtegaal: “Het is echt indrukwekkend om met je neus op het werk te staan bij dit immense project in onze gemeente. Waar je eerst vooral in een enorme bouwput keek, zie je nu steeds meer het eindresultaat ontstaan. We zijn er nog niet, maar het is mooi dat de toekomstige situatie steeds meer zichtbaar wordt.

88 liggers, verdeeld over 8 velden

Voor de hele nieuwe brug, met een lengte van circa 210 meter, zijn in totaal 88 liggers gelegd, verdeeld over 8 velden. De liggers, met een gewicht tussen de 38 en 56 ton per stuk, zijn ongeveer anderhalve meter breed en variëren in lengte van 17 meter tot 27 meter.