De provincie Zuid-Holland en aannemer Boskalis hebben naar aanleiding van zorgen in de omgeving de plannen geoptimaliseerd voor de tijdelijke verkeerssituatie bij het kruispunt N206/Voorschoterweg. Door aanpassing van de plannen is het mogelijk om het kruispunt tot en met de zomer van 2022 open te houden voor al het verkeer. Het kruispunt vervalt zodra de nieuwe ongelijkvloerse aansluiting Valkenburg-Oost de functie van het kruispunt overneemt. De gemeente Katwijk zoekt naar een oplossing voor de ontsluiting van de Zijlhoek/De Woerd zodra het kruispunt definitief vervalt.

Tijdelijke situatie

Om ruimte te maken voor de werkzaamheden aan de verdiepte ligging van de Tjalmaweg moet het bestaande kruispunt N206/Voorschoterweg worden aangepast. Op het kruispunt wordt namelijk een apart werkvak voor in- en uitrijdend bouwverkeer aangesloten, waarvoor ruimte nodig is. Ook de verkeersregelinstallatie wordt aangepast.

In de tijdelijke situatie heeft verkeer vanuit Leiden naar Valkenburg/’t Duyfrak, behalve via het kruispunt N206/Voorschoterweg, ook de mogelijkheid om na het kruispunt vanaf de tijdelijke N206 rechtsaf te slaan naar de nieuwe rotonde Voorschoterweg/Torenvlietslaan. Verkeer uit Valkenburg/’t Dufyrak naar Katwijk kan in de tijdelijke situatie, behalve via het kruispunt, ook via de rotonde rechtsaf de tijdelijke N206 op rijden richting Katwijk.

Verdere beperking van hinder in tijdelijke situatie

Met de aanpassing van de plannen, kan het gehele kruispunt nu tijdelijk langer open blijven. Hiermee wordt de hinder voor de omgeving verder teruggebracht en wordt tegemoet gekomen aan zorgen uit de omgeving ten aanzien van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in de tijdelijke situatie.