2. Faunapassage onder A44

Wand met klimop
Een betonnen wand begroeid met klimop schermt de faunapassage en het fietspad af van de N434. De rijbanen van de N434 liggen dieper dan de faunapassage met fietspad.
Faunageleiding
Een greppel, struiken en boomstronken helpen de dieren de weg te vinden onder de snelweg door. Onder de A44 liggen keien als geleiding en schuilmogelijkheid.
Bloemrijk grasland
Overal in Knooppunt Ommedijk en langs het verdiepte deel van de N434 worden de bermen en taluds met bloemrijk kruidenmengsel ingezaaid. Dit bestaat uit een mix van soorten die inheems zijn. Zo vormen ze een waardevolle voedselbron voor vlinders, bijen en andere insecten.
De faunapassage onder de A44, het ecoduct over de afrit A44 – N434 en de aanplant langs de Rijksstraatweg vormen samen een ontbrekende schakel in het Natuurnetwerk Nederland. Deze ecologische verbindingszone ‘Lentevreugd – De Horsten’ verbindt de kust met de landgoederen van Wassenaar.
De faunapassage wordt gemaakt voor kleine zoogdieren en amfibieën, zoals boommarter, eekhoorn, dwergmuis, bunzing, hermelijn, wezel, waterspitsmuis en rugstreeppad. De faunadoorgang onder de A44 is 11 meter breed (en daarnaast nog 5 meter voor het fietspad) en volledig afgeschermd van de parallelle N434 door een wand begroeid met klimop. De dieren worden in de goede richting geleid door struiken, boomstronken en een greppel. In de onderdoorgang onder de A44 liggen keien als geleiding en schuilmogelijkheid.