In juni werken wij verder aan de laatste voorbereidingen voor de sloop van het Achterwegviaduct. We schuiven deze maand via een slinger de Tjalmaweg (ter hoogte van het viaduct) een stukje op naar het zuiden en bouwen de tijdelijke voetgangersbrug (met trappen en een fietsgoot) over de N206. 

Slinger in de N206 ir. G. Tjalmaweg

Wij verleggen tijdelijk de rijbanen van de N206 ir. G. Tjalmaweg — in een slinger — naar het zuiden om veilig het viaduct te kunnen slopen. Het verkeer op de Tjalmaweg rijdt dan (tot de ingebruikname van de tijdelijke, noordelijke, verlegging van de Tjalmaweg) om de sloopwerkzaamheden heen.

Nachtelijke afsluiting Tjalmaweg

De slinger wordt in de nacht van woensdag 9 juni (20.00 uur) op donderdag 10 juni (06.00 uur) aangesloten op de N206. Om deze werkzaamheden op een veilige manier te kunnen uitvoeren, is de Tjalmaweg deze nacht tussen de kruising met de Voorschoterweg en de rotonde bij de N441 afgesloten voor verkeer in beide richtingen. Het verkeer richting Leiden en/of Katwijk wordt dan omgeleid via de A44 en N444. Dit wordt met borden aangegeven.

Tijdelijke voetgangersbrug met fietsgoot

We zetten in juni de tijdelijke voetgangersbrug – net als de stalen onderbouw voor de brug – in elkaar op het werkterrein naast de Kooltuinweg. Daarvoor worden eerst de prefab onderdelen van de voetgangersbrug aangevoerd. Als laatste bouwen we de trappentorens bij de Achterweg en de Kooltuinweg.

De voetgangersbrug heeft een trap met fietsgoot. Dit houdt in dat fietsers met de fiets aan de hand de trap op en af gaan. De voetgangersbrug is daarom niet toegankelijk voor alle soorten fietsen en minder validen. De voetgangersbrug is in gebruik tot en met de oplevering van de ongelijkvloerse kruising Valkenburg Oost, naar verwachting eind 2022.

Bushaltes 1 nacht niet bereikbaar

In verband met de werkzaamheden is de Tjalmaweg in de nacht van woensdag 9 juni 20.00 uur tot donderdag 10 juni 06.00 uur ook afgesloten voor bussen. De bushaltes ter hoogte van het Achterwegviaduct zijn in deze periode niet bereikbaar, Arriva stelt een omleidingsroute in, dit wordt in de bussen en op de bushaltes aangegeven. Kijk voor meer informatie op de website van Arriva.

Omgevingshinder

Tijdens de werkzaamheden kan hinder ondervonden worden van geluid, trillingen en licht. De werkzaamheden vinden overdag plaats en deels ’s nachts. Bewoners in de directe omgeving krijgen hiervoor een brief van aannemer Boskalis.

Planning*
  • Voorbereiding aansluiting slinger N206: nachten van ma 7 t/m do 10 juni 2021 (tussen 20.00 – 06.00 uur)
  • Slinger N206 ir. G. Tjalmaweg aansluiten op Tjalmaweg: nacht van woe 9 – do 10 juni 2021
  • Slinger N206 ir. G. Tjalmaweg in gebruik: donderdag 10 juni 2021 06.00 uur
  • Tijdelijke voetgangersbrug inhijsen: dinsdag 6 juli 2021 (avond/nacht)
  • Tijdelijke voetgangersbrug in gebruik: uiterlijk donderdag 8 juli 2021
  • Sloop Achterwegviaduct: donderdagavond 8 juli 2021

*de planning is onder voorbehoud

Meer informatie

Over de werkzaamheden voor de sloop van het Achterwegviaduct en de maatregelen voor het verkeer plaatsen we regelmatig berichten en foto’s op de website, social media en de BouwApp van aannemer Boskalis.