Voordat de Corbulotunnel op 5 juli opengaat, vindt op 22 en 23 juni het RijnlandRoute Festival plaats. De tweede dag is een sportdag, mede bedacht en georganiseerd door de Rotary Clubs in de regio Rijnland. De opbrengst van deze dag gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland. Hiermee kunnen kinderen, uit gezinnen met een kleine portemonnee, lid worden van een sportclub of zwemles krijgen.

Rotary is een wereldwijde organisatie die bestaat uit leden die een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. In Nederland zijn 500 lokale Rotaryclubs actief, waarvan elf in de regio Rijnland*. Zij werken allemaal mee aan de sportdag van het RijnlandRoute Festival. Het idee kwam van Bram Kroep, lid van Rotary Oegstgeest e.o.

Hoe kwam je op het idee voor deze sportdag?

“Jarenlang ben ik zelf een fanatiek hardloper geweest. Zo liep ik bijvoorbeeld marathons in de Zwitserse Alpen. Na een presentatie hierover op onze Rotary clubavond vroeg onze voorzitter of ik niet een loopevenement kon organiseren voor het goede doel. Dat wilde ik wel, maar hoe maak je zoiets interessant? Ooit had ik meegedaan aan een wedstrijd op de Sontbrug, de 9 kilometerlange brug tussen Malmö en Kopenhagen, vlak voordat die geopend werd. Dan loop je dus op een plek waar je normaal niet te voet kunt komen. Toen dacht ik: ‘zo’n plek hebben wij in onze eigen regio ook, namelijk de Corbulotunnel!’ Dit idee hebben we voorgelegd aan de provincie Zuid-Holland, en daar viel het in goede aarde.”

Waarom hebben jullie als goed doel gekozen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland?

“Het doel van de Corbulotunnel is het creëren van een verbinding tussen de A4 en A44, om het Rijnland zo beter in beweging te krijgen. We zijn daarom op zoek gegaan naar een goed doel dat aansluit op die twee elementen: verbinding en beweging. Nu is Zuid-Holland één van de provincies waar mensen het minste sporten en bewegen. Dat geldt zeker ook voor jongeren, en al helemaal als hun ouders niet het geld hebben om de contributie van een sportclub te betalen. Zij missen daardoor de verbinding met leeftijdgenoten die wel op een club zitten. Zo kwamen wij uit bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland. Zij betalen de contributie voor sportclubs en zwemlessen als ouders dat zelf niet kunnen.”

Waarom is dat belangrijk?

“Ten eerste kunnen kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee dan toch sporten en bewegen. Daardoor zullen ze zich fysiek en ook mentaal beter voelen. Maar ten tweede kunnen ze zich, als lid van een club, meer onderdeel voelen van de samenleving. Het is dus goed voor de integratie. Kinderen kunnen zo samen met hun klasgenoten vooruit kijken naar hun wedstrijd in het weekend, en er op maandag ook over napraten.”

Hoe ziet de sportdag eruit en hoe werkt het met de donaties?

“Op de sportdag kun je verschillende afstanden lopen. Ook vinden er een ‘Kids Run’ en een fietstocht plaats. Het inschrijfgeld van de deelnemers gaat vrijwel in haar geheel naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland. Ook is het mogelijk om jezelf te laten sponsoren. Wij vragen dat aan onze Rotary-leden, maar alle deelnemers kunnen dat doen via de website van de RijnlandRoute (zie onderaan dit artikel, red.). Maar daarnaast vragen we ook bedrijven en instellingen om mee te doen of om geld te doneren. Dat loopt behoorlijk goed. Het leuke is dat landelijke én regionale organisaties meedoen. Tot nu toe zijn dat Zorg en Zekerheid, Corpus, Burgy Bouwbedrijf, Zilveren Kruis, Rabobank, Univé, Royal FloraHolland en lokale ondernemers.”

Het streefbedrag van deze actie is 100.000 euro. Gaat dat lukken?

“Eerlijk gezegd hoop ik op meer. Het is zo’n uniek evenement! Je kunt maar één keer in je leven door die tunnel heen fietsen of rennen, en dat is op onze sportdag. Bovendien hebben we nu al ruim 4.000 inschrijvingen binnen en zoals gezegd ook aardig wat donateurs. Ik ben er echt trots op dat we dit met de elf Rotaryclubs uit het Rijnland voor elkaar krijgen. We leveren allemaal vrijwilligers aan om de dag in goede banen te leiden. Ook ben ik trots op de samenwerking met de provincie en het Jeugdfonds. Samen zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij.”

Meedoen aan de sportdag? Schrijf je in via deze link.

Doneren of je laten sponsoren? Dat kan hier.

* De 11 Rotary Clubs die meewerken zijn: Katwijk-Noordwijk, Leiden, Leiden AM, Leiderdorp, Noordwijk Duin- en Bollenstreek, Oegstgeest e.o., Voorhout, Voorschoten-Leidschendam, Wassenaar, Wassenaar-Ter Horst en Wassenaar-Wetering.