Vanaf donderdag 1 september kunnen fietsers ter hoogte van Leiden-West ongehinderd onder de A44 en de op- en afritten doorfietsen. Dit is gunstig voor recreanten die vanuit Leiden naar de kust willen of juist vanuit Katwijk richting Leiden, maar zeker ook voor de forenzen die op de fiets van en naar hun werk rijden. Met deze onderdoorgang is een wens van gemeente Leiden gerealiseerd. De fietsverbinding is in opdracht van de provincie Zuid-Holland door aannemer Comol5 uitgevoerd.

Snellere verbinding tussen Leiden en Katwijk

Aan de kant van Leiden sluit de fietsonderdoorgang aan op het fietspad langs de Plesmanlaan, wat voor een snelle verbinding zorgt met Leiden-centrum. Aan de kant van Katwijk is de fietsonderdoorgang verbonden met het fietspad over de Torenvlietbrug, waar fietsers hun weg kunnen vervolgen via de huidige route richting Valkenburg of Stevenshof.

Comfortabel en veilig gevoel

Bij het ontwerp van de fietsonderdoorgang, gemaakt door wUrck, is rekening gehouden met de sociale veiligheid. Zo zijn er geen donkere hoeken en is er een ruime doorkijk door de verbinding gemaakt. Ook is een van de wanden over een langere lengte lager gemaakt, zodat gebruikers eroverheen kunnen kijken en het naastgelegen groen kunnen zien. Onder de A44 is het dek open gelaten tussen de rijbanen, zodat hier daglicht is.

2.500 vierkante meter tegeltjes

Het patroon van het tegelwerk (DNA profiel) is een verwijzing naar het naastgelegen Leiden Bio Science Park, waar veel onderzoek en productontwikkeling op het gebied van life sciences plaatsvindt. Dit is een keuze van de gemeente Leiden, zodat de onderdoorgang aansluit bij dit voor Leiden belangrijke gebied, waar ook andere verkeerstunnels een soortgelijk tegelpatroon hebben.

Toekomstige doorfietsroute

De onderdoorgang is een belangrijk deel van de doorfietsroute die tussen Katwijk en Leiden gerealiseerd zal worden. In de gemeente Katwijk komt het fietspad op de plek waar nu de tijdelijke Tjalmaweg ligt. Als de tijdelijke weg niet meer nodig is wordt een deel van de weg omgebouwd tot doorfietsroute. Naar verwachting is de route in de tweede helft van 2023 gereed.