Duikers treffen voorbereidingen voor de stort van onderwaterbeton voor de vloer van de tunneltoerit. Onder water is er praktisch geen zicht, dus alles moet op de tast. Een bijzondere klus voor onze duikers, die soms wel meer dan twee uur onder water blijven.

De duikers inspecteren of de bouwkuip volledig op diepte is en de damwanden goed op elkaar aansluiten. Ook zorgen zij ervoor dat de uiteinden van de ankerpalen vrij komen te liggen en bevestigen zij een stalen koppelstuk aan de uiteinden. Zo is er straks een goede aansluiting met de betonnen vloer die hier wordt gestort.

Wanneer de koppelstukken klaar zijn, wordt onder water het beton voor de vloer gestort. Nadat het beton is uitgehard, kan het water weer uit de bouwkuip worden weggepompt. Het voordeel van de natte ontgraving en het toepassen van onderwaterbeton is dat er geen grondwater onttrokken hoeft te worden. De vloer is relatief dik omdat deze weerstand moet bieden aan de druk die het grondwater erop uitoefent van onder af. Daarnaast zijn er ankerpalen aangebracht die de vloer netjes op z´n plaats houden.

Fotografie: Vincent Basler

Klik op de foto’s om te vergroten: