Op 7 december is in 20 minuten de eerste paal geheid voor de nieuwe Torenvlietbrug, die naast de huidige Torenvlietbrug wordt gebouwd. Deze paal gaat het landhoofd aan de oostkant – aan de zijde van Leiden – ondersteunen. In totaal zijn er voor de bouw van de nieuwe Torenvlietbrug 204 (vierkante) palen nodig, van 450 x 450 mm. De 18 tot 22 meter lange palen ondersteunen de twee landhoofden en de zeven pijlers (steunpunten) van de brug. De palen worden met een zogeheten “geïsoleerde heimuts” geheid, wat zorgt voor minder geluidshinder. Deze eerste paal is een belangrijke mijlpaal voor het team van aannemer Boskalis.

Hoe wordt er precies geheid?

Afgelopen week is de heistelling geplaatst, die bestaat uit een funderingsmachine en een heiblok met een valgewicht van 9 ton en een geïsoleerde heimuts. Het heien van de eerste paal was eigenlijk gepland voor afgelopen vrijdag, maar vanwege de harde wind is dit verplaatst naar vandaag. Nadat eerder de locatie van de palen is bepaald, is vandaag na een visuele controle de eerste paal op de juiste locatie gebracht en vervolgens geheid. De 18 tot 22 meter lange palen variëren in lengte en gaan volledig de grond in. Hoelang het duurt om één paal te heien, is afhankelijk van de ondergrond.

Werkzaamheden Torenvlietbrug

Grofweg wordt de Torenvlietbrug gebouwd door eerst de benodigde palen te heien, daarna de landhoofden en de steunpunten (onderkant) te bouwen en als laatste het betonwerk en afbouw van de bovenkant van de brug uit te voeren. Zie ook het eerdere nieuwsbericht.

Duur werkzaamheden en eventuele hinder

De heiwerkzaamheden vinden de komende maanden in fases plaats. Het verkeer kan gewoon blijven doorrijden over de huidige Torenvlietbrug. Vaarweggebruikers van de Oude Rijn ondervinden in principe geen hinder van het werk, tenzij er een tijdelijke stremming nodig is. Bewoners, ondernemers en (vaar)weggebruikers zijn op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.