In 2018 troffen wij tijdens archeologisch onderzoek – voor de start van de werkzaamheden aan de N206 ir. G. Tjalmaweg – onder andere honderden houten palen aan van een Romeinse weg. Daarnaast ook een grachten- en geulensysteem, bijgelegen grafvelden en huisplattegronden. Deze vindplaats in Valkenburg kreeg de naam: Weerdkampen. Het archeologisch onderzoek van Weerdkampen is nu afgerond, met spectaculaire conclusies!
Wij houden op vrijdag 5 november een congres over het archeologisch onderzoek. Gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland en wethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk openen onder leiding van dagvoorzitter Johan Overdevest het congres, dat plaatsvindt in Valkenburg (Katwijk).
..

Programma
De vindplaats Weerdkampen wordt tijdens het congres in een bredere Romeinse context geplaatst, aan de hand van diverse korte lezingen door gerenommeerde archeologen en experts over de archeologie van de RijnlandRoute, Valkenhorst, Romeins Valkenburg, Romeinse wegen en het beleefbaar maken van Romeins Erfgoed. Uiteraard zijn er ook diverse vondsten van o.a. Weerdkampen te bewonderen.
Sprekers
‘Archeologie in de RijnlandRoute: 3500 jaar Zuid – Hollandse geschiedenis.’ René Isarin (PZH/Crevasse Advies)
‘De nederzetting Marktveld-Weerdkampen.’ Jeroen Loopik (ADC ArcheoProjecten)
‘Houtonderzoek Romeinse weg Weerdkampen’. Silke Lange (BIAX)
‘Praetorium Agrippinae? Anders dan gedacht maar beter ingevuld!’ Wouter Vos (Vos Archeo)
‘Romeins Valkenburg: een overzicht.’ Jasper de Bruin (RMO)
‘De Limesweg in West-Nederland: een archeologische goudmijn’. Erik Graafstal (Gemeente Utrecht)
‘Limespolitiek bij Ovidius te Rome en Hadrianus te Tivoli.’ Hans van den Hogen
‘Limes Legacy, Katwijkse plannen voor de visualisatie van de Limes.’ Joop Siera (Werkgroep Romeinen Katwijk)
Samenwerking
Voor de organisatie van het congres werken we nauw samen met de provincie Zuid-Holland, het Rijksmuseum van Oudheden, het Rijksvastgoedbedrijf, ADC/ArcheoProjecten en de gemeente Katwijk.
Archeologie provincie Zuid-Holland
Deze opgravingen zijn onderdeel van de Romeinse Limes, de oude noordgrens van het Romeinse Rijk. Vanwege de grote archeologische betekenis is aan de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van ons deel van de Limes, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.
De provincie is door de samenstelling van haar bodem een gebied dat rijk is aan archeologie. Archeologie vertelt veel over onze vroege bewoningsgeschiedenis. De provincie Zuid-Holland brengt de vindplaatsen in het projectgebied van de RijnlandRoute dan ook graag in een vroeg stadium in beeld en waar nodig stelt zij daarbij de archeologische vondsten veilig, conserveert en behoudt zij deze. Het liefst behouden wij vondsten ter plekke (in situ) in de bodem. Kan dat niet, dan worden vindplaatsen ex situ (=middels een opgraving) behouden. Zo beschermt de provincie haar archeologisch erfgoed en maken wij het beleefbaar voor een groter publiek.