De komende dagen boort Gaia onder Buitenplaats Berbice in Voorschoten: een monumentaal landgoed met eeuwenoude gebouwen en een prachtig park. Vlak voordat de boor er onderdoor gaat polsen we de ‘boorspanning’ bij bestuurslid Stan Dessens van de stichting, die tevens eigenaar is van de buitenplaats.

Meer dan honderd jaar woonde de directeur van de rond 1850 gebouwde zilverfabriek vlakbij zijn werk in het woonhuis op de buitenplaats Berbice. “De geschiedenis van buitenplaats Berbice gaat echt nog honderden jaren verder terug”, vertelt Stan. “Dit gebied is prachtig en van grote cultuurhistorische waarde. We vinden het dus spannend hoe het boorproces verloopt. De vorige tunnelbuis ging meer onder de zilverfabriek door, deze buis komt echt onder de voordeur van het hoofdgebouw. Dat is gebouwd op staal. En dat gedraagt zich klaarblijkelijk anders qua trillingen dan met een fundering op palen. Gelukkig boort Gaia ruim 20 meter ondergronds. Het duurt ongeveer een week voordat de boor voorbij de gebouwen is van de buitenplaats en de Zilverfabriek. We houden de vingers dus gekruist”.

Klussen tijdens het boren

Berbice is een monument en veel van het opknapwerk, beheer en onderhoud wordt gedaan door vrijwilligers. Een beetje schertsend zeg Stan: “Terwijl wij hier hard aan het klussen zijn, boren jullie onder ons door. Hopelijk trillen de kopjes niet van tafel”.

Bestuurslid Stan Dessens

Bestuurslid Stan Dessens bij Buitenplaats Berbice

Meer informatie over Berbice op: buitenplaatsberbice.nl