Op 22 en 23 juni vindt het RijnlandRoute Festival plaats. De tweede dag is een sportdag. De opbrengst hiervan gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland, en komt ten goede aan kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee. Dankzij het fonds krijgt Arvin (5) zwemles, en zijn grote zussen Indra (13) en Marusya (14) muziekles*. Hun ouders zijn er blij mee, en de kinderen zelf ook.

De ouders van Arvin, Indra en Marusya kwamen vijftien jaar geleden naar Nederland, op de vlucht voor gewelddadige onderdrukking in hun land van herkomst. Inmiddels zijn ze helemaal ingeburgerd en beschikken ze over een verblijfsvergunning. Het gezin woont in één van de woonkernen van het gebied waar de RijnlandRoute doorheen loopt.

Hoe kwamen jullie erachter dat jullie financiële ondersteuning konden krijgen van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland?

Vader: “Een sociaal werker van Welzijnskwartier vertelde mij erover. Ik was meteen enthousiast. Want ik heb wel een baan, maar daar blijft te weinig geld van over om het lesgeld voor sport en muziek te betalen. Welzijnskwartier heeft toen een aanvraag voor ons ingediend bij het Jeugdfonds. Na een tijdje hoorden we dat de aanvraag was goedgekeurd.

Wat voor lessen hebben de kinderen nu?

Marusya: “Ik heb vioolles. Het is best moeilijk! Vooral het spelen van een vibrato lukt nog niet zo goed. Dat is dat je de tonen mooi laat trillen. Maar ik vind het wel heel leuk om te doen.

Indra: “Ik krijg pianoles. Soms moet ik liedjes uit het boek van de leraar spelen, maar ik mag ook zelf liedjes voorstellen. Dat mogen geen rapnummers zijn, want die kun je niet op de piano spelen. Het moeten een beetje rustige liedjes zijn, zoals ‘Kleine Vogel’. Dat vind ik een van de mooiste liedjes om te spelen.

Arvin: “Ik heb zwemles en ik zit al in badje 4. Dus ik mag bijna afzwemmen. Ik vind het heel leuk om te doen en om allemaal andere kinderen te leren kennen. Zwemmen is een fijne sport, maar mijn idool is een voetballer: Cristiano Ronaldo.

Hoe belangrijk is het voor jullie om deze lessen te krijgen?

Marusya: “Het is mooi om een hobby te hebben. Maar het is denk ik ook goed voor later. Als ik op school niets leer wat ik als werk wil doen, dan kan ik in ieder geval een instrument spelen en misschien daarmee geld verdienen.

Moeder: “Mijn man en ik hebben in ons land van herkomst nooit de kans gehad om lid te zijn van een sportclub, of om muziek te maken. Onze kinderen krijgen die kans nu wel. De muzieklessen zijn goed voor hun concentratievermogen. Dat helpt hen ook met het schoolwerk. En in een land als Nederland is het met al dat water belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen. Dus wij zijn erg blij dat zij dit dankzij de hulp van het Jeugdfonds allemaal kunnen doen.

Heb je hulp nodig bij de uitoefening van sport en cultuur door kinderen vanwege geldproblemen? Of ken je iemand met dit soort problemen? Kijk op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

* Vanwege de privacy zijn de namen in dit interview gefingeerd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.