Op de westelijke toerit van de tunnel heeft Comol5 48 van de in totaal 80 zonnecollectoren aangebracht, die voor zonlicht in de tunnel gaan zorgen. De collectoren draaien straks mee met de zon en zijn bij het aanbrengen zo neergezet en afgesteld, dat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Aan de achterzijde is elk paneel aangesloten op 80 glasvezelkabels, die het licht naar het plafond van de tunnel transporteren. In een week tijd zijn de 48 collectoren bovengronds opgebouwd en aangesloten. Daarbij is via een portofoon steeds contact gehouden met iemand die in de tunnel checkt of het licht ook daadwerkelijk ‘aan’ gaat. De andere 32 lenssystemen komen op de oostelijke tunneltoerit.

Elke zonnecollector heeft 5 rijen van 16 lenzen, dus 80 in totaal. Daarvoor hebben we 80 glasvezelkabels nodig die met z’n viertjes in 1 kabel zitten. Deze 80 kabels vormen gebundeld de lichtpunten in het plafond van de tunnel. Als je heel goed zou inzoomen op een lichtpunt, dan zie je 80 kleine lichtpuntjes.

Overgang van licht naar donker

Transport van zonlicht via glasvezel (Solar Optic Fiber) is niet nieuw, maar wordt door Comol5 nu voor het eerst in een tunnel gebruikt. De techniek wordt in het buitenland al toegepast in scholen en kantoren, maar is nog effectiever in tunnels. Want hoe meer licht er buiten is, hoe meer licht er nodig is in de tunnelmond om ogen van weggebruikers te laten wennen. Het mooie van gebruik van zonlicht is dat er dan automatisch ook meer zonlicht de tunnel in komt.

Lees meer over het gebruik van zonlicht in de Corbulotunnel.

Bekijk de video over solar optic fiber