In deze aflevering neemt Johan Overdevest een kijkje bij asfalteringswerkzaamheden van de doorfietsroute tussen Leiden en Katwijk. Iedereen heeft weleens asfalteringswerkzaamheden gezien, maar hoe gaat het in z’n werk? Ook test Johan of steenwol werkt als middel om vuil water weer schoon te krijgen. Daarnaast gaat Johan op pad met een ecoloog die het gebied rond de N206 Europaweg in Leiden in kaart brengt. Voordat de werkzaamheden beginnen vindt er namelijk ook ecologisch onderzoek plaats.
Omroep West zendt de nieuwe aflevering op zaterdag 27 mei om 17.00 uur voor het eerst uit. Vervolgens is de aflevering tot en met zondag 28 mei 19.00 uur bijna ieder uur te zien op omroep West. De aflevering staat nu al op onze website:
..
..
RijnlandRoute op omroep West
Elk kwartaal komt Johan Overdevest, Omroep West, bij ons langs en spreekt hij de mensen achter de schermen. Van ontwerpers tot buurtbewoners, van landschapsarchitecten tot betonvlechters en van tunnelboorders tot archeologen.
Eerdere afleveringen gemist?
Bekijk alle afleveringen terug op de pagina Omroep West.
Interessant bericht over de reiniging van het vuile water door steenwol. Maar helaas wordt niet verteld wat er met het steenwol gebeurt als dat vol zit met de vervuiling…….. Elk filter b.v. in een auto of keukenafzuiger moet na verloop van tijd gereinigd of vervangen worden. In de demokist in het filmpje van Johan Overdevest zie je de steenwol ook vervuilen. Maar hoe gaat de wegbeheerder het vervuilde steenwol naast de N206 “straks” reinigen? Wordt de steenwol opgegraven en afgevoerd? En wat gebeurt er dan mee? Verbranden? Lijkt me milieutechnisch niet zo duurzaam. Maar wat gebeurt er dan wel mee? En wat gaat het kosten?
Reuze benieuwd naar uw antwoord.
Bijzonder interessant! Vragen die je zelf ook zou willen stellen. Johan gaat er met de nodige humor en zelfwerkzaamheid mee om. Veel dank!
Beste heer/mevrouw Baanders,
De steenwol die gebruikt wordt, wordt op duurzame wijze gereinigd en hergebruikt. Om te beginnen worden de kanalen van het steenwolsysteem schoongespoeld tijdens het onderhoud, naar verwachting is dat ongeveer 2 keer per jaar nodig. Het vervuilde water (vuil en slib) dat daarbij vrijkomt, wordt afgevoerd naar een erkende verwerker. Dit is vergelijkbaar met de reiniging van afwateringskolken en riolering langs wegen. Als de steenwolmatten vervangen moeten worden (de inschatting is na 10 tot 15 jaar) wordt de steenwol gerecycled en opnieuw gebruikt bij de productie van nieuwe steenwol. Alle steenwol kan, zonder verlies van kwaliteit, worden hergebruikt.